Stijn Baan, Koppert Cress

Koppert Cress en de Nierstichting samen voor een gezonder Nederland

Steeds meer culinaire meesters omarmen de kunst van koken met minder zout, en het wordt steeds duidelijker dat er een grotere bewustwording moet komen over de relatie tussen smaak en gezondheid. De Nierstichting en Koppert Cress hebben een bijzondere samenwerking opgezet die niet alleen een zoutbewust voedingspatroon ondersteunt, maar ook de gezondheid van nieren en nierpatiënten bevordert en een vernieuwde kijk op voeding promoot.

Zo ontwikkelde Koppert Cress in samenwerking met de Nierstichting, Versteegen, Gastronomixs en Tromp en Rueb een zoutbewust kerstmenu, wat leidde tot een prachtige samenwerking met een gezamenlijke missie. In deze context heeft Koppert Cress, als pionier op het gebied van microgroenten en smaakinnovaties, de perfecte oplossing gevonden. De cressen, kleine en smaakvolle plantjes, zitten boordevol aroma’s en voedingsstoffen en bieden een krachtig alternatief voor zout. Ze kunnen worden gebruikt als natuurlijke smaakversterkers en versterken de waargenomen zoute smaak in een product en/of verbeteren het algehele smaakprofiel. De smaakpapillen worden geactiveerd en zijn gelinkt aan de zogeheten umamismaakreceptoren. Umami is een ‘hartige’ smaak die naast de vier basissmaken als zoet, zuur en bitter waargenomen kan worden. In producten met een laag gehalte aan zout kunnen de umamismaakreceptoren het gebrek aan de zoute smaak opvangen, waardoor de beleving wordt gecreëerd dat er meer zout in een product of gerecht aanwezig is dan in werkelijkheid het geval is.

“Samenwerking is de sleutel tot verandering”, zegt Stijn Baan, commercieel directeur van Koppert Cress. “We zijn trots om samen te werken met de Nierstichting om een positieve impact te maken op de gezondheid van mensen in Nederland. Onze cressen bieden niet alleen smaak en culinaire innovatie, maar ze dragen ook bij aan een gezonder dieet.”