Wellington van hert met ui, wildjus met rode biet, laurierolie, salsa van pecannoot en zwarte knoflook

Onze nieuwe partner Gastronomixs

Onlangs is Gastronomixs partner geworden van de Nierstichting. Als Smaakpartner van De Nierstichting ontwikkelden ze met Verstegen, Koppert Cress en Tromp & Rueb een super smaakvol, zoutbewust driegangen kerstmenu! Bekijk hier het voorgerecht, tussengerecht en hoofdgerecht.

‘Wij zijn partner van de Nierstichting omdat we professionele koks en koks in opleiding bewust willen maken van het feit dat de keuzes die zij in ingrediënten maken effect heeft op de gast en de wereld. Zout is daar een mooi voorbeeld van. Door een samenwerking met de Nierstichting kunnen we aandacht geven aan het effect van zout, de risico’s en hoe je door te kiezen voor andere ingrediënten of combinaties het gebruik van zout in de keuken kunt verminderen.”

Op de website van Gastronomixs staat een blog over zoutbewuste gastronomie, met daarin onder andere 5 praktische en smaakvolle tips voor zoutbewuster koken.

Met deze 5 praktische tips kook je gemakkelijk zoutbewust, maar wel vol smaak!

  1. Gebruik zuren als azijn als smaakmaker, dit haalt smaken van andere ingrediënten naar boven.
  2. Gebruik specerijen om smaak te creëren.
  3. Gebruik verse, kwalitatief goede natuurlijke producten.
  4. Kies voor producten met een hoge smaak-intensiteit of creëer die door bijvoorbeeld te reduceren, drogen of te poffen.
  5. Gebruik producten met een hoge umami smaak zoals als paddenstoelen.

Zout wordt gezien als essentieel onderdeel van onze voeding en vooral ook voor het geven van smaak aan gerechten. Te veel zout is echter schadelijk voor je nieren. Maar liefst 85% van de Nederlanders eet te zout en zo’n 1,7 miljoen Nederlanders hebben nu al nierschade. Onnodig, omdat veel nierschade voorkomen kan worden, onder andere door zoutbewust te eten. Met een aantal eenvoudige aanpassingen kun je als chef met minder zout net zo smaakvol, of misschien nog wel smaakvoller koken!