Uitreiking waardecheque winnaar Minder zout meer smaak award

Pasquale Carfora van Restaurant Aroma in Vaassen wint de minder zout meer smaak award

Op 20 september 2023 organiseerden Euro-Toques, HANOS en de Nierstichting de minder zout meer smaak award op Gastvrij Rotterdam. In totaal hebben 5 chefs en aankomende talenten gestreden om de titel. Zij kregen de volledige vrijheid een gezond maar lekker menu te maken met maximaal 2 gram zout.
Een vakkundige jury beoordeelde de verschillende gerechten van de chefs en hebben de keuze voor de terechte winnaar Pasquale Carfora gemaakt.  De winnaar mocht een waardecheque van 500 euro in ontvangst nemen, te besteden bij HANOS.

Smakelijk met minder zout
Pascquale vindt het heel belangrijk om te koken met alternatieven voor zout. Zoals hij zelf zegt: “Mijn grootouders hadden altijd een hoge bloeddruk en daarom vind ik het belangrijk om op je gezondheid te letten. Je kan immers heel lekker koken door gebruik te maken van zuren en basen en kruiden en aroma’s die een extra smaak aan je gerecht geven. Je proeft dan het gebrek aan zout gewoon niet meer.

“Echte Smaakmakers koken met pure smaken en werken met de mooiste en verse ingrediënten. Deze chefs zoeken continu naar alternatieven voor zout, zoals verse kruiden, specerijen of fermentatie. Dat is niet alleen beter voor de smaakpapillen, maar ook veel gezonder. Om chefs te inspireren organiseren we deze wedstrijd. Zo laten we zien dat je met minder zout en meer smaak ook heerlijke gerechten kunt maken”, aldus Isabelle van Waesberge, relatiemanager partnerships bij de Nierstichting en medeorganisator van deze wedstrijd. We zijn trots dat Euro-Toques met hun mooie culinaire netwerk ons dit podium heeft gegeven samen met Hanos. Want te veel zout eten is funest voor je nieren. Ontstane nierschade is onomkeerbaar en je merkt het pas als het te laat is.

Nierschade is onomkeerbaar
“Nierschade is verraderlijk, want vaak krijg je pas symptomen wanneer de schade al vergevorderd is. En dan is het onomkeerbaar en kan het leiden tot vervroegd overlijden. Nu al telt Nederland 1,7 miljoen mensen met nierschade, jong en oud”, zo legt Annemieke Dorgelo, themamanager gezonde nieren en tevens jurylid uit. Bij nierschade werken de nieren minder goed, waardoor te veel afvalstoffen in het bloed blijven zitten. Als het niet tijdig behandeld wordt, kunnen ze helemaal stoppen met werken.

De vakkundige jury bestond uit:

  • Adrian Zarzo, sterrenchef, ambassadeur Nierstichting en nierpatiënt
  • Annemiek Dorgelo, themamanager Gezonde Nieren bij Nierstichting
  • Hans van Triest, eigenaar Kasteel Kerckebosch Zeist en bestuurslid Euro-Toques Nederland
  • Annelies Pijper, Hoofdredacteur Lekker500
  • Maarten Bloemers, culinair adviseur Hanos en betrokken bij horecaopleidingen

In willekeurige volgorde de deelnemers:

  • Jasper Hermans & Sybren van Dam, Restaurant SAAM
  • Bred Schravendijk & Sinan Karaman, Âmrath Kurhaus Scheveningen
  • Torben Bouterse & Zoë Broosus, Restaurant 1397 Bergen op Zoom
  • Manuel Jansen & Lars Storteler, Bronckhorster Proeflokaal
  • Pasquale Carfora & Nicola Dardi, Restaurant Aroma Vaassen