Smaken op de tong

”Alles wat we eten en drinken ‘gaat over de tong’. Als we geen smaakpapillen op de tong zouden hebben, zouden we stoppen met eten. Zonder de basissmaken zoet, zout, zuur, bitter en umami smaakt eten namelijk afschuwelijk. Ook helpen ze ons de juiste voedselkeuzes te maken. Zo hebben wij van nature een voorkeur voor zoet en umami, omdat deze smaken op de tong wijzen op suikers en eiwitten die we als brand- en bouwstoffen nodig hebben. Bovendien triggeren de basissmaken de waarneming van aroma’s, waardoor ze andere smaken in het eten beter tot hun recht laten komen.”

Op de website Koken met Kennis legt Eke Marien uit hoe dat werkt, aan de hand van zout. Inclusief een recept van rode biet en waterkerssoep met 50% minder zout.

Eke is mede-eigenaar van contentbureau Het Kookkantoor en de website Koken met Kennis. Hij ontwikkelt recepten, schrijft kookboeken, fotografeert en werkt als foodstylist. Ook geeft hij regelmatig lezingen en kookcursussen waarin hij met behulp van wetenschappelijke kennis mensen beter, lekkerder en liefst plantaardig leert koken.