Bij deze smaakmakende restaurants draait alles om échte beleving en pure smaak.
Ze koken de sterren van de hemel met de beste verse ingrediënten en laten zien dat je met minder zout juist méér bereikt. Het resultaat? Creatieve gerechten vol karakter – smaakvol én gezonder!

Restaurant Lokaal

Lokaal, Doetinchem

Laten we mensen weer alsjeblieft bewust maken van de relatie tussen voeding en gezondheid, waarbij ons eten een preventief medicijn kan zijn in plaats van dat het ons ziek maakt.

Bezoek website
23 augustus 2023/door Astrid Simonis
- Parc Broekhuizen/ Voltaire

Parc Broekhuizen/ Voltaire, Leersum

Bij Voltaire proef je meer, juist door minder

Bezoek website
19 november 2025/door WebAdm
Het Bosch Waterfront koken met weinig zout

Het Bosch at the Waterfront, Amsterdam

Met creativiteit en de juiste producten geef je een culinaire ervaring waarbij smaken juist rijker zijn.

Bezoek website
3 februari 2023/door Astrid Simonis
Herberghe In de Heerlyckheid

In De Heerlyckheid, Deurne

Wij werken in onze basis zoutarm en met veel verse kruiden uit eigen tuin! Zout is voor ons een last minute toevoeging.

Bezoek website
18 december 2023/door Astrid Simonis
Amrath Airport Hotel Rotterdam

Amrâth Airport Hotel Rotterdam

Huisgemaakte gerechten met minder zout, maar wel gemaakt met heel veel liefde en verse ingrediënten.

Bezoek website
6 september 2023/door Astrid Simonis

De Echoput, Apeldoorn

We willen alles uit de natuur halen, letterlijk en figuurlijk.

Bezoek website
3 februari 2023/door Astrid Simonis

Treeswijkhoeve, Waalre

Als ik een beetje zout mis als ik iets eet, denk ik laat maar het is beter zo.

Bezoek website
3 februari 2023/door Astrid Simonis
Huis ter Duin samen smaak maken

Huis ter Duin, Noordwijk aan Zee

Laten we onze aandacht richten op eten met minder zout. "allone we can do so little together we can do so much.

Bezoek website
2 februari 2024/door WebAdm
Jaap Voleman Boompjes Michelin

Boompjes, Overloon

Neem als basis verse groenten uit de volle grond van een boer die dit met zorg verbouwd. Die hebben zoveel smaak, daar heb je geen zout voor nodig.

Bezoek website
12 september 2025/door WebAdm
Vannu restaurant

Vannu, Bavel

Minder is meer Vannu. Wij zijn ervan overtuigd dat de meest bescheiden groenten, zonder toevoegingen, kunnen worden omgetoverd tot volwaardige componenten op het bord.

Bezoek website
29 juli 2025/door WebAdm
Restaurant Saam

Restaurant Saam, Amstelveen

Opzouten met zout!

Bezoek website
23 augustus 2023/door Astrid Simonis
Perceel Restaurant Michelin

Perceel, Capelle a/d IJssel

Zout is maar 1 van de 5 basissmaken, door het wegvallen van 1, hebben we ernog 4 over om u culinair te verrassen.

Bezoek website
20 juni 2023/door Astrid Simonis

Restaurant Jo Ann, Enschede

Te veel zout is niet alleen ongezond, het verdoezelt ook de eigenlijke smaak van je product.

Bezoek website
3 februari 2023/door Astrid Simonis
Polderkeuken Samen Smaak maken minder zout

De Nieuwe Polderkeuken, Stolwijk

Door passievol te koken hebben we minder zout nodig.

Bezoek website
18 december 2023/door Astrid Simonis
Porta Sub Osteria Breda

Porta Sud, Breda

Streekproducten, kruiden en kweeperen uit eigen restauranttuin. Puur natuur, meer aarde, minder snufje.

Bezoek website
12 augustus 2025/door WebAdm

De Nederlanden, Vreeland aan de Vecht

Door de Nierstichting word ik als chef uitgedaagd om alternatieven voor zout te gebruiken en daarmee mijn gasten te inspireren.

Bezoek website
3 februari 2023/door Astrid Simonis
Chefkok Jouke-Piet Drijfhout van restaurant De Slotplaats

Restaurant De Slotplaats, Bakkeveen

Uit ervaring weten we wat nierfalen betekent. Minder zout kan nog steeds dezelfde smaakbeleving geven, door gebruik te maken van de natuurlijke umami in groenten en verse kruiden.

Bezoek website
22 augustus 2024/door Astrid Simonis
restaurant Eden Valkenswaard

Restaurant Eden, Valkenswaard

Koken is passie en passie is voor mij smaak. Deze smaak is niet zout.

Bezoek website
3 februari 2023/door Astrid Simonis
amrath amersfoort

Amrâth Berghotel Amersfoort

Culinair en smaakvol eten is voor de ongezouten waarheid!

Bezoek website
23 augustus 2023/door Astrid Simonis
Chefkok Yornie van restaurant Basiliek

Restaurant Basiliek, Harderwijk

In onze keuken staan frisse, licht verteerbare smaken centraal. We gebruiken pure producten die geen extra zout nodig hebben.

Bezoek website
22 mei 2024/door Astrid Simonis
Restaurant Zus in Ouddorp

Restaurant Zus, Ouddorp

Eerlijkheid op je bord, puur van het seizoen en nét dat beetje minder zout.

Bezoek website
7 mei 2025/door WebAdm

Villa La Ruche, Voorburg

Ik wil mijn gasten ongezouten laten genieten van lekker eten.

Bezoek website
3 februari 2023/door Astrid Simonis
Michael van der Kroft restaurant Tres

Restaurant Tres, Rotterdam

Door steeds minder zout te gebruiken voor onze gerechten zijn we veel meer op zoek gegaan naar andere smaakmakers.

Bezoek website
22 mei 2024/door Astrid Simonis
Amrath Hotel Media Park

Amrâth Hotel Media Park Hilversum

Het goede goedje zout, het is eigenlijk zo fout, maar ik denk een klein snufje kan geen kwaad.Zolang je maar blijft proeven wat je daadwerkelijk maakt.

Bezoek website
28 juli 2023/door Astrid Simonis
Da Vinci Samen Smaak maken minder zout

Da Vinci, Maasbracht

Door trouw te zijn aan regionale producten en verse ingredienten koken wij met pure smaken en minder zout!

Bezoek website
18 december 2023/door Astrid Simonis

Restaurant 1397, Bergen op Zoom

Less is sometimes more. Soms heb je niet veel zout nodig om een gerecht op smaak te brengen.

Bezoek website
3 februari 2023/door Astrid Simonis

Restaurant Kiem, Drachten

In samenwerking met de Nierstichting maken wij jonge chefs bewust van het zoutgebruik in de keuken en maken we gerechten met meer smaak en minder zout.

Bezoek website
3 februari 2023/door Astrid Simonis
Kerckebosch Samen Smaak maken minder zout

Kasteel Kerkebosch/Bistoria, Zeist

Ook met een snufje minder zout kan je mooi op smaak koken, wees bewust!

Bezoek website
18 december 2023/door Astrid Simonis

Restaurant Zarzo, Eindhoven

Minder zout meer creativiteit. In 2023 haalde ik het zout van tafel. Jij ook?

Bezoek website
3 februari 2023/door Astrid Simonis
Maikel Tessa Wijnhuis De Blauwe Camer

Wijnhuis de Blauwe Camer, Oosterhout

Door te koken met de seizoenen en de puurheid van lokale producten te laten spreken, tonen we dat smaak geen zout nodig heeft om te verrassen.

Bezoek website
12 september 2025/door WebAdm
restaurant Eindeloos

Restaurant Eindeloos, Leeuwarden

In onze keuken gebruiken we alleen ongeraffineerd zout, rijk aan natuurlijke elementen. Zo brengen we ingrediënten op smaak met een samenspel van meerdere smaakmakers.

Bezoek website
22 augustus 2024/door Astrid Simonis
Restaurant Narline Zuidwolde Zoutarm uit eten

Narline, Zuidwolde

Ontdek hoe een zoutarm diner een waar feest voor de zintuigen kan zijn.

Bezoek website
6 juli 2023/door WebAdm
Amrath Grand Hotel de l'Empereur

Amrâth Grand Hotel de l’Empereur, Maastricht

Wij koken met weinig zout maar met veel liefde! En dat proef je.

Bezoek website
28 juli 2023/door Astrid Simonis
amrath amsterdam

Grand Hotel Amrâth Amsterdam

Zout hoeft geen toegevoegde waarde te zijn in een gerecht.

Bezoek website
23 augustus 2023/door Astrid Simonis
Amrath Kurhaus

Grand Hotel Amrâth Kurhaus, Scheveningen

Weinig zout in je gerecht en toch op smaak, dat is wat onze gasten in het Kurhaus raakt.

Bezoek website
28 juli 2023/door Astrid Simonis

Restaurant Bougainville | Twenty Seven Hotel, Amsterdam

Als een product zout had moeten smaken had Moeder Natuur hier zelf voor gezorgd.

Bezoek website
3 februari 2023/door Astrid Simonis
Zin in een prikkelende smaaksensatie? Laat je verrassen door klassieke gerechten met een twist, je verwarmen door de huiselijke sfeer én… laat je verleiden, door Spui76. Denis Nijp chef-kok – eigenaar maakt gebruik van verse seizoensprodukten en kookt graag puur en eerlijk.

Spui76, Spakenburg

Zin in een prikkelende smaaksensatie? Laat je verrassen door klassieke gerechten met een twist.

Bezoek website
17 juli 2023/door WebAdm

Euro-Toques, Rijkevoort

Euro-Toques staat voor (h)eerlijk voedsel van pure seizoen- en streekgebonden ingredienten, zout is dan geen issue.

Bezoek website
3 februari 2023/door Astrid Simonis
Jelle Jansen, restaurant de Woage

Restaurant De Woage, Gramsbergen

Door liefde te gegeven aan een product komen er krachtige smaken vrij. Waar vrijwel geen zout voor aan te pas hoeft te komen.

Bezoek website
29 april 2024/door Astrid Simonis
Amrath Hotel Lapershoek Arenapark Hilversum

Amrâth Hotel Lapershoek Arenapark, Hilversum

Poor meets Rich: “Low in salt, rich in flavor.

Bezoek website
28 juli 2023/door Astrid Simonis

De Gieser Wildeman, Noordeloos

Gasten stellen het op prijs als we gebruik maken van natuurlijke smaken.

Bezoek website
3 februari 2023/door Astrid Simonis

La Cebolla, Dordrecht

Zout is een makkelijke keuze. Ook op andere manieren kun je gerechten smaak geven.

Bezoek website
3 februari 2023/door Astrid Simonis
Restaurant Vermeer Amsterdam Sebastiaan Baquero

Vermeer, Amsterdam

Door minder of geen zout te gebruiken wordt je horizon breeder waardoor je creatiever mee omgaat met je product

Bezoek website
20 november 2025/door WebAdm
Oase prachtig restaurant in Brabant

Oase by Don & Roos, Bergen op Zoom

Platonische liefde is een gerecht zonder zout, niet te veel maar ook niet te weinig.

Bezoek website
21 maart 2024/door WebAdm
Restaurant Sukerieje in het hart van Zwolle. Genieten op het rode plein

Restaurant Sukerieje, Zwolle

Bij Sukerieje staan we voor een lichte, frisse keuken, waarmee we met zuren de spanning opzoeken in het gerecht.

Bezoek website
7 mei 2025/door WebAdm

IDRW, Rotterdam

Zout gelukkig bestaat het maar puur is beter!

Bezoek website
23 augustus 2023/door Astrid Simonis
Bij Albrecht serveert sinds 2016 een Plantbased Foodexperience

By Albrecht, Eindhoven

Door de rijke smaken van groente uit te diepen door bereiding gebruiken wij steeds minder zout.

Bezoek website
12 september 2025/door WebAdm
Ralph Ortmans, restaurant Skalgrave

Restaurant Skal, Grave

Als chef zijn wij niet alleen verantwoordelijk voor smakelijke gerechten en het bijdragen aan een fijne restaurantervaring van onze gasten, maar ook voor het welzijn van onze gasten.

Bezoek website
22 augustus 2024/door Astrid Simonis

Brielsche Aap, Brielle

Het is vooral gewenning. Bij goede producten hoef je echt geen zout te gebruiken.

Bezoek website
3 februari 2023/door Astrid Simonis
chefkok robin collard van restaurant Ethica

Restaurant Ethica, Den Haag

Ons doel is een betere toekomst voor iedereen. Dat heeft ook betrekking op een gezond leven voor iedereen. We laten graag proeven dat je met minder zout gruwelijk lekker kunt koken.

Bezoek website
22 augustus 2024/door Astrid Simonis
Jozua Jaring Minder zout eten ambassadeur

Ratatouille food and wine, Haarlem

Geniet van de kunst van smaakvolle eenvoud,waar minder zout op je bord niet alleen een culinaire keuze is, maar ook een gezonde samenwerking met de Nierstichting.

Bezoek website
18 december 2023/door WebAdm

Restaurant De Kromme Watergang, Hoofdplaat

Zout is zonde als je proeft wat wij in de keuken bereiden.

Bezoek website
3 februari 2023/door Astrid Simonis
Restaurant Silva Dunes in Drunen

Silva Dunes, Drunen

Streekproducten, kruiden en kweeperen uit eigen restauranttuin.

Bezoek website
26 augustus 2025/door WebAdm
Chef Pasquale Carfora-Restaurant Aroma

Aroma, Vaassen

Let's learn how dishes can be tasty and even healthier. Spices, Fresh products and cooking is the secret to achieving umami taste without adding salt.

Bezoek website
23 augustus 2023/door Astrid Simonis